Voor mij begon dat bij het MAC

Van belang in het maatschappelijk activeringscentrum (MAC) zijn de mensen die er komen, niet de professional. Daarom heb ik een tijdje geleden gevraagd of er mensen zijn die een stukje of een Blog zouden willen schrijven over hun ervaringen met het MAC. Hierbij het eerste resultaat geschreven door Leonie Masselink.

Voor mij begon dat bij het MAC

Soms kun je met al die regels in Nederland net tussen wal en schip vallen. Soms wacht je al wekenlang op hulp dat maar niet komt, en ondertussen moet je de tijd maar te zien overbruggen. Soms zijn er zoveel vragen die bij je opkomen waar je het antwoord niet op weet en maar blijven doormalen in je hoofd.  Soms zie je het even niet meer zitten.

In die toestand kwam ik bij het MAC, het Maatschappelijk Activering Centrum terecht. Ik wachtte al bijna twee maand op therapie, ik was met de studie gestopt, ik had geen inkomen, mijn spaargeld was op, ik raakte in een sociaal isolement. Ik zat vast tussen vier muren die steeds dichter op me af kwamen. 

Ik wist het niet meer, en mijn vader heeft voor me moeten bellen naar de gemeente, of er toch niet iets was waar ik heen kon om even te praten, om vragen te stellen, om te kijken wat er voor mogelijkheden waren. Hij werd doorverwezen naar het Buurtplein en even later was ik, nog steeds snikkend, aan de telefoon en werd er een afspraak gemaakt.

Vanaf die tijd ben ik trouw iedere maandag en woensdag ochtend naar het MAC gegaan. Ik kreeg een kop thee, ik kreeg een koekje, maar bovenal kreeg ik aandacht voor mijn verhaal en ontmoette ik andere buurtgenoten die net dat steuntje in de rug af en toe nodig hebben. Het was enorm fijn om mensen tegen te komen die tegen hetzelfde aanliepen als ik. Een paar weken later werd geopperd of ik naar een baan wilde zoeken. Ik had net mijn cv herschreven en de buurtcoach en ik gingen samen bellen naar het uitzendbureau om te laten inschrijven, want ze kon een goed woordje voor me doen.

Diezelfde middag nog had ik een baan. 

Eén van mijn eerste succeservaringen van dat jaar – en dat wil wat zeggen. Dit gebeurde in eind november. 

We zijn nu zeven maanden verder, en wat er inmiddels is gebeurd had ik toentertijd geleden niet voor mogelijk gehouden. Ik ben inmiddels goed op mijn plek bij GGNet, waar naar me geluisterd wordt, waar ik momenteel in behandeling ben, en een vervolgbehandeling al in de maak is. Ik heb een uitkering bij Laborijn en hoop in de zomer mijn vervolgbehandeling met twee of drie dagen werk in de week te combineren. Ik heb meer sociale contacten en goede kennissen, heb er zelfs vrienden bij gekregen en de kers op de taart; ik woon nu sinds twee weken in mijn eigen huis. Het MAC heeft mij ondersteund met de kleinste tot de grootste vragen die ik kon hebben. Hoe ik een uitkering moest aanvragen, hoe dat nou zat met een inkomensverklaring van de belastingdienst, of het uitmaakte als ik mijn huur een paar dagen te laat betaalde omdat Laborijn het nou eenmaal niet eerder in de maand uitkeert, of ze mee kon gaan naar een gesprek met Laborijn, of ze mee kon gaan naar een woningbezichtiging. 

En soms was alles wat ik nodig had een goed gesprek, al was het maar een gesprek van vijf minuten. Een simpele 'hoe gaat het nou met je vandaag?' doet wonderen. 

Het klinkt wellicht als een sprookjesachtig verhaal, maar ik durf wel te zeggen dat het MAC mijn leven ten goede heeft veranderd. Natuurlijk, er zullen altijd dingen zijn waar ik tegenaan loop. Ik ben niet voor niets in behandeling bij GGNet. Ik heb niet voor niets een aantal onafgemaakte opleidingen achter de rug. Maar wat ik wel heb geleerd is dat het nooit te hopeloos is om het roer om te draaien en opnieuw te beginnen, ook als je het gevoel hebt dat je alles bent kwijtgeraakt. 

Er bestaat nog steeds een toekomst voor mensen die vastlopen, of het even niet meer zien zitten. Voor mij begon dat bij het MAC.

Reacties

Mooi en herkenbaar verhaal van Leonie. Breng je de complimenten even over? En dat ik haar succes wens met therapie en werk...

Ik zal het doorgeven aan Leonie.

Reactie toevoegen

To prevent automated spam submissions leave this field empty.